Besluit u om een huis te kopen in Portugal, dan heeft u altijd een betrouwbare, lokale advocaat nodig. Die speelt namelijk een grote rol bij het aankoopproces. Wij hebben deze specialisten in ons netwerk!

Aankoopproces
Zoals bij elke aankoop van onroerend goed start het proces met het bereiken van overeenstemming over de prijs en voorwaarden van de mogelijke aankoop. In Portugal zijn er echter een aantal procedurele zaken die dit proces onderscheiden van dat in andere landen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.


Bod uitbrengen
Zodra u een geschikte villa, luxe appartement of vakantiehuis heeft gevonden, brengt u een bod uit. Als dit bod geaccepteerd wordt, begint het officiële aankoopproces.

Bij het bereiken van overeenstemming bent u nog niet volledig gebonden aan de aankoop. Er moet nog een grondig, juridisch onderzoek plaatsvinden naar alle, op het onroerend goed betrekking hebbende, documenten.


Rol van advocaat
Alle juridische en financiële voorbereidingen worden in Portugal door een advocaat geregeld. De advocaat checkt alles en legt het vast in een uitgebreide voorlopige koopovereenkomst.


Voorlopige koopovereenkomst
Wanneer alle documenten in orde zijn, kunt u een voorlopige koopovereenkomst op laten stellen. Daarin staan alle afspraken en verplichtingen tussen de partijen vermeld. Bij ondertekening maakt u een aanbetaling en op dat moment ligt de aankoop juridisch vast.


Overdracht
Na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst moeten er voorbereidingen worden getroffen voor de daadwerkelijke overdracht bij de notaris. De overdracht bij de notaris is slechts een formaliteit, want in Portugal heeft de notaris geen onderzoeksfunctie. Zoals aangegeven wordt dit in Portugal geregeld door een advocaat.


Fiscaal nummer
Iedereen die in Portugal onroerend goed wil aankopen, dient te beschikken over een Portugees fiscaal nummer. Uw advocaat vraagt dit voor u aan bij de lokale belastingdienst.


Betrouwbare, lokale advocaat
Zoals u ziet heeft de advocaat een enorm belangrijke rol in het Portugese aankoopproces. De advocaat behartigt al uw juridische belangen. Daarom adviseren wij kopers om altijd te kiezen voor een lokale advocaat, die bekend is met de lokale regels in de gemeente.


Dankzij ons uitgebreide netwerk in de Algarve kennen wij meerdere advocaten(kantoren) die u op betrouwbare en professionele wijze begeleiden.

Meer weten?

Download hier de volledige, juridische uitleg van het aankoopproces in Portugal.